Brandbrief tegen Gaswinning rondom Grou

Brandbrief naar Vermilion en minister Blok over gaswinning rondom Grou

Grou – Plaatselijk belangen in en rondom Grou  hebben vandaag een brandbrief gestuurd naar Vermilion en minister Blok van Economische Zaken en Klimaat. In dit schrijven wordt bezorgdheid geuit over de vergunning tot gaswinning in de driehoek Raerd-Grou-Reduzum.

Teleurgesteld

De besturen van de dorpsbelangen van Idaerd, Eagum en it Hoflân, Friens, Reduzum, Raerd en Grou zijn teleurgesteld dat gaswinning in dit gedeelte van Midden-Friesland opnieuw wordt overwogen. Dit ondanks het feit dat het Ministerie een negatief advies heeft gekregen van de gemeenten Leeuwarden en Súdwest-Fryslân, de Provinsje Fryslân en Wetterskip Fryslân. Alle negatieve adviezen ten spijt heeft de minister toch besloten een vergunning te verlenen aan Vermilion.

Dorpje Idaerd onder de rook van Grou

Dorpsbelang Idaerd mede ondertekenaar brandbrief. Dronefoto: Press4All

Brandbrief

De hervatting van gaswinning leidt volgens de dorpsbelangen tot veel onrust onder de bewoners van de dorpen. ‘Het burger- en politieke signaal wordt niet gehoord in Den Haag’, staat in de brandbrief geschreven.

In het schrijven staat verder te lezen dat de dorpsbelangen het ondoenlijk achten om voor 17 augustus een bezwaar in te dienen tegen de verleende vergunning.

‘Als het de professionals al niet lukt om door te dringen tot de minister en uw directie en gezien de complexiteit van de Mijnbouwwet is het voor ons als bewoners van het gebied een onbegonnen zaak een fatsoenlijk bezwaar dan wel zienswijze in te dienen. De bewoners van de dorpen hebben zich de afgelopen jaren volop ingezet om duurzame energie en energiebesparing te bewerkstelligen. Projecten als een dorpsmolen en gezamenlijke aankoop zonnepanelen en de aankoop van een schoolbus en een e-mobiel (leenauto) voor ouderen hebben in onze dorpen bijgedragen aan een duurzaam, maatschappelijk belang. 

Gas winning Vermillion Grou

Vermillion productielocatie gas en winning Hoflan Grou. Foto: Press4All

Het draagvlak voor de alternatieven voor aardgas zijn groter dan ooit tevoren en aardgaswinning – in dit eigen gebied- komt dan ook als hoogst ongelukkig over. Bovendien maken de besturen zich zorgen om de risico ́s voor schade aan het gebied en de waterwegen en gebouwen. Ook al wordt door de erkende instituten het risico als minimaal beschouwd, de maatschappelijke onrust die ermee gepaard gaat vinden wij bezwaarlijk genoeg. Om vooral hierin helderheid te krijgen dringen wij er bij uw onderneming op aan een nulmeting te doen, uitgevoerd door een onafhankelijk bureau, en een monitoring van bodemdaling en trillingen tijdens de winning met een maximale nauwkeurigheid uit te voeren en hierin inzage te blijven geven.’

Compensatie

Om aan de niet te vermijden onrust toch enige verlichting te geven willen de dorpsbelangen graag met Vermilion om tafel gaan om de mogelijkheden voor maatschappelijke compensatie voor de dorpen in het winningsgebied te bespreken. Dit kunnen bijvoorbeeld bijdragen zijn aan de al genoemde dorpsprojecten rondom duurzame energie, maar ook aan andere leefbaarheidsinitiatieven. De dorpsbelangen laten vervolgens weten dat deze maatschappelijke compensatie niet dient als een schadeloosstelling bij aantoonbare individuele schade aan woningen etc. Hiervoor geldt de normale juridische procedure.