Gerestaureerde valk 4 te water in Grou

Historische Valk 4 gaat feestelijk te water in Grou

Grou – Met crowdfunding en donaties is Valkenkring Grou er in geslaagd de historische Valk 4 van de sloop te redden. Komende zaterdag 26 juni zal de doop en tewaterlating live te zien zijn op de facebook pagina van Grousters.nl Restaurateur Roelof Wester van de jachtwerf in Grou rondde deze bijzondere restauratie onlangs af.

Valken in aanbouw bij Bruynzeel in 1940

Valken in aanbouw bij Bruynzeel in 1940. Foto: Valkenkring Grou

Valk 4 is een vaartuig met bijzondere historische waarde. Bruynzeelvalk nummer 4 behoort absoluut tot het varend erfgoed van Nederland. Willem Bruijnzeel, broer van Cees Bruijnzeel en mededirecteur van de Bruynzeel Fabrieken was de eerste eigenaar van Valk 4. Middels een doneeractie heeft de ‘Stichting Valkenkring Grou’ het benodigde bedrag binnen weten te halen.

Tewaterlating

De tewaterlating van de herboren 4  ’Snip’ gaat op feestelijke wijze gebeuren en wel op zaterdag 26 juni. Jachtbouwer Roelof Wester, zal als eerste een rondje zeilen. De bijzondere boot zal op een speciale manier worden ingezet. De stichting zal onder andere gaan zeilen met kwetsbaren uit de samenleving van allerlei leeftijden. Dat kunnen mensen zijn die lijden aan PTSS, Burn Out of op de één of andere manier een extra steuntje in de rug nodig hebben. 

Valk 4 draagt de naam Snip.

Valk 4 draagt de naam Snip. Foto: Valkenkring Grou

Live streaming facebook

’’Wij hadden dit natuurlijk graag willen vieren in aanwezigheid van zoveel mogelijk donateurs en sponsors. Het is vanwege de 1.5 meter regel bij de hijskraan van de jachtwerf niet mogelijk met een grote groep mensen voldoende afstand te behouden.”, laat bestuurslid Gert-Jan de Roo weten.  Vanaf 13.45 uur tot ca 14.30 uur is er een rechtstreekse livestream video-verbinding van de tewaterlating via Facebook. De lokale nieuwssite van Grousters.nl zal het bijzondere moment live-streamen via facebook. Deze pagina is te bereiken via www.facebook.com/grousters.nl Dit werkt ook via een smartphone en tablet,’’ aldus Gert-Jan de Roo van Valkenkring Grou.

Demonstratie-zeilen 

Na de tewaterlating zal vanaf 14.30 uur tot 16.00 uur Valk 4 voortdurend heen en weer zeilen, dicht langs de steigers en kade tussen Hotel Oostergoo en Zeilmakerij Molenaar.