Kleurrijke Nestkastjes in Grou

Jonge kunstenaars uit Grou schilderen nestkastjes

Grou – Vanaf eind maart zal Grou er een stuk kleurrijker uitzien met 38 bont beschilderde nestkastjes. Plaatselijk initiatiefneemster Sytske Jongsma had binnen één uur evenzoveel gegadigden die graag zo’n vogelhuisje willen pimpen.

Donatie

Sytske Jongsma kwam op het idee toen ze las over een gelijksoortig initiatief bij het Havankpark in Leeuwarden. Ze trok de stoute schoenen aan en wist de gemeente Leeuwarden zo ver te krijgen om deze nestkastjes te doneren. Kinderen uit het dorp gaan ze schilderen. Daarna gaat Fûgelwacht Grou de kleurrijke onderkomens ophangen verspreid door Grou.

Na een oproep op een lokale facebookpagina stroomden de aanmeldingen massaal binnen. Het duurde nog geen drie kwartier of alle kastjes waren gereserveerd door enthousiaste gezinnen die graag een nestkastje willen schilderen.

Ook vogelhuisjes voor kwikstaarten

Ook vogelhuisjes voor kwikstaarten. Foto: Henk Brinkman / Press4All

Handig en creatief

“De zelfbouw pakketjes zijn door een zorginstelling gemaakt”, laat Sytske Jongsma weten.” Naast schildertalent moeten de kinderen de ‘kraamkamers’ ook zelf of met behulp van familie in elkaar zetten. “Dat kan het beste met watervaste producten óf het kastje aflakken met een lak op waterbasis. Zo kunnen we er met z’n allen nog lang van genieten”, geeft Sytske haar deskundige advies.

 

Koolmees en pimpelmees zoeken huisvesting

Deze koolmees en pimpelmees zoeken nieuwe huisvesting in Grou. Foto: Henk Brinkman / Press4All

De actie heeft wel enige haast, want buiten klinkt het vrolijke gefluit van kool- en pimpelmeesjes al die het voorjaar aan voelen komen. “Daarom moeten de kastjes vóór het laatste weekend van maart ingeleverd zijn zodat de heren van de Fûgelwacht Grou ze op kunnen hangen.”

Ook nestkasten voor spechten.

Ook nestkasten voor spechten. Foto: Henk Brinkman / Press4All

Alles gereserveerd

Naast onderkomens voor prille kleine vogelfamilies heeft Geert Draaisma van de gemeente Leeuwarden ook twee spechtkasten, twee kwikstaartkastjes en drie vleermuiskasten gegeven. Inwoners van Grou kunnen geen aanvraag meer doen, want alle beschikbare vogelhuisjes zijn al vergeven.