Konvooi ijsbrekers ploegt door Prinses Margrietkanaal bij Grou

Grou – Na een week vol ijs- en sneeuwpret is het overdag weer flink aan het dooien. Zondag en maandag ploegden ijsbrekers door het Prinses Margrietkanaal om deze ijsvrij te maken. De Grouster Foppe Hoekstra maakte er twee mooie dronevideos van.

Dronevideo gemaakt door Foppe Hoekstra uit Grou.

Het kwik is gestegen naar 6 graden boven nul. Kortom het ijs verdwijnt als sneeuw voor de zon. Voor de vrachtvaart was het echter noodzakelijk om de ijsvloer in het Prinses Margrietkanaal kapot te laten maken. Daarvoor voeren diverse ijsbrekers door het kanaal om deze weer goed bevaarbaar te maken. Inmiddels is een groot gedeelte van dit belangrijke doorvoer water ijsvrij. Alleen bij het gedeelte van het Pikmeer varen de vrachtschepen nog krakend en stampend door een laag van ijsschotsen.

Dronevideo Foppe Hoekstra gemaakt op 13 februari. Konvooi IJsbrekers Prinses Margrietkanaal.

Richtmicrofoon

Op de video van afgelopen zondag zijn de ijsbrekers Waterlelie en Ferry-Jo te zien die een vrachtschip en een tanker begeleiden. Daarna beelden van rond zondagavond 20:00 uur waarbij de Ferry Jo en de Gruno III vlak achter elkaar varen om het ijs open te houden. Het geluid is gelijktijdig opgenomen met een richtmicrofoon op de wal.

IJsbrekers maken Prinses Margrietkanaal ijsvrij

Vrachtschip ploegt door ijsschotsen bij Pikmeer Grou. Foto: Press4All