Dronevideo van ijszeilers bij Grou

Grou / Dronevideo – Voor sommige ijszeilers is het dertien jaar geleden dat ze in Nederland in actie kwamen. De 20-jarige Grouster Rico Wouda greep deze week meteen zijn kans toen het ijs het toeliet. Donderdag ging hij met enkele leden van de club van IJszeilers Grou nabij Lelystad het ijs op. Vandaag staken Pieter Dijkstra en viertal andere Grousters van wal op hun bevroren thuiswater.

De eerste spectaculaire beelden van het ijszeilen verschenen woensdag bij de NOS. Rico Wouda en Robert Lammers werden die dag benaderd door de NOS voor een interview en wat beelden op het ijs.

Groep IJszeilers bij Lelystad

Groep IJszeilers bij Lelystad.

IJszeilers Grou

Woensdag greep een groep ijszeilers uit Grou de unieke kans om weer over het ijs te zoeven. Robert Lammers: “Als je accelereert hoor je alleen maar het ijs en de wind in de zeilen.” De laatste jaren werd er vooral in het buitenland gezeild. Rico Wouda:”Als het weer en het ijs gunstig zijn dan haal je makkelijk 100 kilometer of meer”.

Gepassioneerd

Gister vertrok de groep om half negen vanuit Grou. De Grouster Rico Wouda is al vanaf zijn zestiende een enorm gepassioneerd ijszeiler. “Het was voor mij gister de eerste keer dat ik in Nederland zeilde. Ik ben wel vanaf mijn zestiende diverse keren in het buitenland geweest zoals, Duitsland en Italië.” 

IJszeilers bij Grou

IJszeilers bij Grou. Foto: Press4all

Weinig wind

Nadat de boten zeilklaar gemaakt waren, was het vandaag wachten op genoeg wind om vaart te maken. “We laten de boten liggen en monteren elke dag het zeil en de ijzers. Rond een uur of half twee trok de wind aan. We moesten flink ons best doen om genoeg wind te vangen en vaart te maken. Maar het waren verder perfecte omstandigheden om lekker over het ijs te gaan. Morgen gaan we weer met een club op pad, dan wordt er tot windkracht 4 verwacht”, vertelt een enthousiaste Rico Wouda.

Historie

Rond 1600 is ijszeilen ontstaan als methode van transport van mensen en goederen in Nederland. Pas in 1840 wordt ijszeilen als sport uitgeoefend. De eerste belangrijke ontwikkelingsfase van de ijszeilsport ligt tussen 1890 en 1940. De eerste historische bewegende beelden zijn vanaf de Gouwzee uit 1929. Dit is het water tussen het vasteland van Waterland en Marken. Historische beelden hiervan zijn bewaard gebleven net als die van 1940 bij Volendam. De vrouwen gingen met klederdracht het scheepje in.

Friese Titel

De gedocumenteerde historie van het het ijszeilen in Grou gaat slechts terug tot 1979. “Al zijn er als sinds 1960 ijszeilers actief in Grou”, laat ijszeiler Bernie Hooghiemster weten. In 1979 organiseerde KWV Frisia het ‘Officieuze Friese Kampioenschap’. Omdat er op de zaterdag 6 januari te weinig wind stond, moest er worden uitgeweken naar de zondag. Op die dag deden slechts negen deelnemers mee. De organisatoren moesten echter de wedstrijd inkrimpen en het geplande aantal van vijf manches terugbrengen tot drie, omdat een aantal vrachtschepen via het Prinses Margrietkanaal zou passeren en het Pikmeer-ijs kon doen scheuren en breken. Voor Roelof E. Wester uit Grouw vormde dat alles geen beletsel om zijn Friese titel te prolongeren. Met zijn nieuwe ‘ijsschip kwam hij in alle drie manches met royale, soms minuten grote voorsprong door de finish, Inderdaad, ‘het ging fantastisch’ verklaarde hij na afloop. Zo valt in een historisch verslag van KWV Frisia te lezen.

IJszeilen in Grou met op de achtergrond het starteiland.

IJszeilen Pikmeer Grou met op de achtergrond het starteiland. Foto: Archief KWV Frisia.

Pikmeer

Vanochtend waren een viertal zeilen op de ijszee te bekennen.  Pieter Dijkstra besloot zijn boot op ijzers uit het vet te halen. Voor het Theehuis maakte hij zijn speciale ‘vaartuig’ klaar voor een tocht over bekende zeilijs bij het watersportdorp.  Onder stralende omstandigheden met genoeg wind, konden de heren zich na drie jaar weer eens flink uitleven op het bevroren thuiswater.