verduurzaming zonnepanelen woonfriesland grou

WoonFriesland ligt voor op schema met verduurzaming

Grou – Op het gebied van verduurzaming loopt WoonFriesland voor op schema. Eind 2019 al bereikte het verhuurbedrijf de ambitie voor 2021. Alle woningen hebben nu gemiddeld energielabel B.

Directeur-bestuurder Sigrid Hoekstra is blij met het behalen van dit duurzaamheidsresultaat. “Betaalbare verduurzaming van de bestaande sociale woningbouw is een fikse opgave. We zijn er trots op dat we onze ambities zo snel al hebben waargemaakt en daarmee voorlopen op ons schema. Dit draagt bovendien bij aan ons doel: betaalbaar wonen voor onze huurders. Het financiële voordeel van de energiebesparingen zien zij direct terug in hun portemonnee.” 

verduurzaming zonnepanelen woonfriesland grou

Verduurzaming middels zonnepanelen. (stockfoto pixabay)

Huurprijzen

Vooral het plaatsen van zonnepanelen werkte daar aan mee. Eind 2019 hadden 6445 huurwoningen van WoonFriesland zonnepanelen. Naast het verduurzamen van de woningvoorraad kreeg sociaal woonbedrijf WoonFriesland van koepelorganisatie Aedes ook een gunstige beoordeling wat het vaststellen van de huurprijzen betreft. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisatie heeft gepubliceerd.

Met een gemiddelde huur van 499 euro zat de corporatie ook onder het landelijke gemiddelde van 544 euro. Want gemiddeld stegen de huren van Woonfriesland vorig jaar met 1,2 procent. Verder vermeldt de Aedes-publicatie dat de organisatiekosten van WoonFriesland vorig jaar 746 euro per woning bedroegen. Dat is per woning 82 euro minder dan het landelijk gemiddelde dat jaar.

duurzame nieuwbouw grou

Verduurzaming bouw WoonFriesland voor op schema. (stockfoto Pixabay)

Blijven investeren 

In 2019 besteedde WoonFriesland 114 miljoen euro aan onderhoud, nieuwbouw en kwaliteitsverbetering. ‘Coronajaar’ 2020 laat naar schatting 60 miljoen aan investeringen zien. “De komende jaren blijven wij investeren. Voor de jaren 2021 tot 2025 verwachten wij 366 miljoen euro uit te geven. De verhuur van sociale woningen blijft onze kerntaak”, aldus Hoekstra. “Daar gaan we mee door en daar zullen we in blijven investeren.”  

Bron: Friesch Dagblad / Website WoonFriesland