Oudste bewoner van Grou verhuist zonder schedel naar Leeuwarden

Grou – Het was een bijzondere vondst voor Grou. Het achtste eeuwse skelet dat recent in Grou werd gevonden bleek een vrouw te zijn. Volgens een artikel in de Leeuwarder Courant leed ze aan diverse verschrikkelijke kwalen en aandoeningen. De media-collega’s van LeoMiddelsé maakten een videoreportage hierover bij Museum Hert fan Fryslân in Grou. Het hoofd en een kam zullen tot eind november in Grou te zien zijn, het skelet over ruim een maand bij het Historisch Centrum in Leeuwarden. Na die tijd worden hoofd en lichaam weer met elkaar herenigd.

Eeuwenlang rustte het skelet in de bodem van Grou. Naar nu blijkt, blijft de oudste vrouw niet in Grou ‘wonen’. Voor archeologisch onderzoek reisde ze eerst naar bureau MUG in Leek. Een schedel en een kam van de vrouw zijn nu te zien in Museum Hert fan Fryslân in Grou. Het achtste-eeuwse skelet dat recent in Grou werd gevonden krijgt een plek in het onlangs opnieuw ingerichte Historisch Centrum in Leeuwarden (HCL). Dat bevestigt een woordvoerder van HCL vandaag. Daar zal de oudste bewoner van Grou dan door geïnteresseerden bewonderd kunnen worden.

Gieneke Verhoeve bekijkt schedel oudste bewoner van Grou.

Gieneke Verhoeve bekijkt schedel oudste bewoner van Grou. Foto: LeoMiddelsé

Belangstellenden voor geschiedenis en archeologie kunnen tot 29 november terecht in museum Hert Fan Fryslân in Grou. Daar is nu een expositie te zien met bijzondere vondsten uit de omgeving, waaronder de schedel en kam van de oudste bewoner van Grou die zo’n 1200 jaar oud zijn. Het is de bedoeling dat het skelet (dus zonder schedel) na de zomervakantie in Leeuwarden te zien zal zijn.

Foto & Video : Omroep LeoMiddelsé