Skutsjesilen polygoonjournaal 1956

Uniek fotoalbum Cobie Douma toont skûtsjesilen in Grou tijdens Tweede Wereldoorlog

Grou – Het niet doorgaan van het skûtsjesilen in Grou vanwege de coronacrisis blijkt uniek te zijn in de geschiedenis van het zeilen. Zelfs tijdens de oorlogsjaren van 1940 – 1945 (toen de SKS nog niet bestond red.) werd er in Grou volop met skûtsjes gezeild. Uit de archieven blijkt dat er op 31 juli 1943 een grote wedstrijd werd gehouden. Een onbekend fotoboek van Jacoba Sytske (Cobie) Douma (1914-2001) geeft een uniek tijdsbeeld van het Grou in de zomervakantie tijdens deze oorlogsjaren.

Wedstrijdzeilen 31 juli 1943 in Grouw

Deelnameformulier zeilwedstrijd te Grouw op 31 juli 1943. Illustratie: Archief Tresoar

De in 1914 in Drachten geboren amateur-fotograaf legde de wedstrijd van 31 juli 1943 vast met een aantal fraaie sfeerbeelden van skûtsjes en publiek. In september 1942 versleepten de ouders van Cobie hun woonark ‘Wetterwille’ naar Grou. Een aantal oorlogsjaren verbleef het gezin tijdens de zomervakantie in Grou. Cobie maakte van deze vakantie’s unieke foto’s die een bijzonder tijdsbeeld geven van Grou in de oorlogsjaren. Aan de wedstrijd deden twee Grouwster skûtsje mee onder de namen ‘Onderneming’ en ‘Hoop op Welvaart’. Geen van beide viel in de prijzen.

Vanwege rechten kunnen we de foto’s hier niet tonen. Wel zijn ze zichtbaar via het archief van Delpher. Bekijk via onderstaande link de bijzondere foto’s van Cobie Douma:

https://geheugen.delpher.nl/nl/geheugen/results?query=+Cobie+Douma+Grouw

Fotograferen

Jacoba Sytske Douma heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen zij als lerares werkzaam was in Winschoten, systematisch het dagelijks leven in bezettingstijd gefotografeerd. Haar archief vormt daardoor een uniek historisch document. Cobie Douma, die op haar veertiende verjaardag haar eerste camera kreeg, volgde de meisjes HBS in Den Haag. In 1939 kreeg ze in Winschoten een deeltijd baan aan een huishoudschool. Kort voor de oorlog verhuisde ze naar Groningen, maar toen ze in 1941 een voltijd baan in Winschoten kreeg, keerde ze hier naar terug.

Nieuwe camera

Het uitbreken van de oorlog doorkruiste haar vakantieplannen en Cobie Douma kocht van haar vakantiegeld een nieuwe camera. Met deze camera registreerde ze de veranderingen die de Duitse bezetting in Groningen en Winschoten met zich meebracht. De foto’s werden door haar gebundeld in een “oorlogsalbum” en een album met privé-foto’s waarin het alledaagse leven, waaronder Grou,  tijdens de oorlog de boventoon voert. Een aantal foto’s uit Windschoten werd in 1993 gepubliceerd in het jaarboek 1940-1945 van het Rijksvoorlichtingsdienst voor Oorlogsdocumentatie en het tijdschrift Oud Winschoten in 2005. Voor zover bekend zijn de foto’s van Grou nooit gepubliceerd of tentoongesteld.

Bron & citaten tekst: Het Geheugen – Openingsfoto bij artikel: Still Polygoonjournaal 1956 – Rechtenvrij (niet van Cobie Douma)