Kleine vuurvlinder terug bij Grou

De kleine vuurvlinder is terug bij Grou

Grou – Het kleine stuk natuur in Grou, tussen de spoorbaan en de snelweg A32 leek verloren voor de kleine vuurvlinder. Eind vorige maand spotte IVN natuurgids en lid Vlinderwerkgroep Friesland Avion Eizenga echter weer twee van deze bijzondere vlinders.

“Het kleine stuk natuur in Grou, tussen de spoorbaan en de snelweg A32 was altijd prachtig. Dat stuk bleef altijd onberoerd. Zelfs de kleine vuurvlinder kwam er voor. Maar helaas, vier jaar geleden werd in september de prachtige kruidenrijke rand tussen de struiken veel te vroeg gemaaid”, laat de natuurgids weten. “En daarmee waren de eitjes die de vuurvlinder op de stengels afzet verdwenen. (Deze soort overwintert als rups in de strooisel laag). Toen was deze soort hier verdwenen.

Kleine vuurvlinder terug bij Grou

Kleine vuurvlinder terug bij Grou. Foto: Avion Eizenga.

Maaibeleid

Maar zij pasten in de jaren er na hun maaibeleid aan en tot mijn vreugde is dit jaar de kleine vuurvlinder weer terug. Ik heb op vrijdag 26 juni twee vlinders gezien. Dat ze hier voorkomen  komt ook omdat het aan de westelijke kant van de struiken altijd wat warmer is dan elders, als de zon schijnt. De warmte blijft hangen. Ook prachtig is dat de gemeente Leeuwarden overal kruidenrijke bermen laat aanleggen. Een mooi gezicht en de insecten profiteren hier van. Ik hoop dat dit beleid blijft.”

Tekst & Foto: Avion Eizenga – IVN natuurgids en lid Vlinderwerkgroep Friesland