Winkels in Grou mogelijk langer en vaker open

Grou – Als het aan de burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden ligt gaan de winkels in Leeuwarden en dorpen zoals Stiens en Grou vaker en langer open.

Te denken valt aan openingstijden tot 12 uur s’nachts en op feestdagen zoals kerstavond eerste paas-, en pinksterdag. Nu kan er op verschillende plekken in Leeuwarden en omringende dorpen al langer en vaker gewinkeld worden dan vroeger. Zo heeft Grou tijdens het watersportseizoen al vroegere openingstijden. Ook zijn er een aantal koopzondagen in het leven geroepen. Zo wordt er in het voorstel gesproken om ook de zondagochtend te kunnen shoppen. Het voorstel wordt mede gedragen door de politici van het CDA, die vroeger altijd streden tegen winkelen op zondagochtend omdat een deel van hun achterban dan naar de kerk gaat.

Ruimere shoptijden in Grou. Foto: Kasjan Farbisz Pixabay.

In het kort komt het er op neer dat veel mkb-ers tussen zes uur s’ochtends en 12 uur s’nachts hun deuren open mogen hebben. Alleen op nieuwjaarsdag en eerste kerstdag geldt een winkelopeningsverbod.’ Ook de avond van Goede Vrijdag en tijdens de dodenherdenking mag de winkel open. De verruimde openingstijden gelden dus ook voor dorpen zoals Grou en Stiens. Ondernemers in de gemeente hebben de vrije keuze om al dan niet langer open te gaan. Alle regels van bijvoorbeeld de voormalige gemeente Boarnsterhim en Leeuwarderadeel worden vervangen.