Vrijwilliger BB Bunker Grou bracht veertig bezoeken aan voormalige DDR

Grou – Het prikkeldraad en de zandzakken liggen al voor de ingang van de BB Bunker in Grou. De laatste voorbereidingen vinden nu plaats voor de expositie ‘Leven Achter de Muur’ die op zaterdag 9 november 2019 van start gaat. Voor vliegtuigspotter en bunkerliefhebber Siete Meeter uit Franeker ging er na de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 – nu dertig jaar later – een ongekende wereld open. Hij bracht midden oktober zijn veertigste bezoek aan de voormalige DDR. De 68-jarige vrijwilliger bij de BB Bunker in Grou legde een uniek tijdsdocument in honderden foto’s vast.

Ultra Geheim

Ruim 25 jaar geleden op 31 augustus 1994 vertrokken de Russen uit Berlijn. Het was een memorabele en tegelijk sombere dag. Een bevrijdende dag voor de inwoners van Berlijn en een tragische voor de Russische soldaten van de zesde gemotoriseerde garde-infanteriebrigade. Ze keerden na ruim 49 jaar terug naar hun vaderland. Vanaf 1991 stapte Meeter het voormalige Oostblok binnen. Een wereld die voor de val van de Berlijnse muur hermetisch gesloten was. Hij bezocht en fotografeerde in een kleine dertig jaar ultra-geheime militaire locaties. “In totaal verkende ik ruim dertig terreinen met bunkers in de voormalige DDR waar kernraketten waren opgeslagen. Voor de val van de muur wist niemand precies hoeveel van die raketten er in Oost-Duitsland gestationeerd waren. Voor de zekerheid heb ik altijd een Geigerteller bij me om eventuele radioactieve straling te meten. “Ik heb op geen enkele locatie stralingslekkage kunnen constateren”. Bijzonder is ook de propagandakunst die in sommige bunkers nog prachtig zichtbaar is. Waar die kunst te vinden is wil Meeter niet vertellen. “Anders wordt de boel vernield.”

Een selectie uit de foto-albums van vrijwilliger Siete Meeter.

Overvliegende kogels

Als vliegtuigspotter maakte hij de historische dag mee dat de Russische luchtmacht vertrok van vliegveld Wittstock. De Basis maakte deel uit van Noord-Corps, 1916 GvIAD ‘Swirskaya’, met zijn hoofdkwartier in Damgarten.Het vliegveld werd op 20 juni 1994 teruggegeven aan de districtsautoriteiten. Siete Meeter legde de afscheidsceremonie van Russen vast op een unieke foto. “In de beginperiode schoten de Russen over onze hoofden, maar later mocht je voor een paar dollar overal plaatjes maken.” Nog altijd is hij fanatiek spotter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij afgelopen week bij de startbaan van de Vliegbasis Leeuwarden stond om de komst van eerste F-35 vast te leggen. Een even enerverende gebeurtenis als het fotograferen van de Russische Mig-29 in de voormalige DDR. Siete: “Helaas stond ik afgelopen donderdag niet op de juiste plek, maar ik krijg de komende veertig jaar nog de kans om de F-35 nog beter op de foto te zetten.”

Leven achter de Muur

Checkpoint Charley in Berlijn. Foto: Pixabay.

Een gedeelte van Sietse’s unieke fotomateriaal, van onder andere de Berlijnse muur is te zien tijdens de tentoonstelling in de Bunker van Grou. Niet alleen bestaat de bunker in zijn huidige museumfunctie vijf jaar, het is op zaterdag 9 november precies dertig jaar geleden dat de officiële val van de Berlijnse Muur in de DDR een feit werd. Deze historische datum grijpen ze in Grou aan om een eigen checkpoint Charlie te realiseren. Deze overgang was in de tijd van het verdeelde Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector, bij een doorgang van de Berlijnse Muur op de Friedrichstraße. Een stuk van die befaamde muur staat ook als topstuk buiten bij de bunker in Grou. Kortom in Grou geven ze belangstellenden de komende tijd een ijskoude blik achter het IJzeren Gordijn. Tijdens deze expositie zijn er extra en aangepaste openingstijden. Siete Meeter geeft komend weekend in zijn DDR-uniform rondleidingen. Open voor publiek vanaf zaterdag 9 november 2019.