BB Bunker Grou ontvangt wachthuisje van torpedobootjager Hr. Ms. Amsterdam

In Grou maken de vrijwilligers van Museum Bescherming Bevolking – Commandopost Grou zich klaar voor de koude oorlog. Niet letterlijk, maar in de vorm van een unieke belevenis en expositie die op zaterdag 9 november 2019 zal plaatsvinden. Onlangs deed de marine een bijzondere donatie in de vorm van een wachthuisje afkomstig van torpedobootjager Hr. Ms. Amsterdam.


BB Bunker Grou herdenkt 30 jaar val van Berlijnse muur 9 november 2019. Video: Press4All / Polygoonjournaal.

Niet alleen bestaat de bunker in zijn huidige museumfunctie vijf jaar, het is in 2019 dertig jaar geleden dat de officiële val van de Berlijnse Muur in de DDR een feit werd. Deze historische datum grijpen ze in Grou aan om een eigen checkpoint Charlie te realiseren. Deze overgang was in de tijd van het verdeelde Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector, bij een doorgang van de Berlijnse Muur op de Friedrichstraße. Een stuk van die befaamde muur staat ook als topstuk buiten bij de bunker in Grou. Een ander topstuk waar de hand op werd gelegd is een origineel authentiek historisch uniform uit het DDR-leger.

De in originele staat herstelde Daf bij de BB Bunker in Grou. Foto: Press4all

Ook de oude Daf truck die dit jaar werd beklad is weer helemaal in originele groene kleur gespoten. “Daar zijn we erg blij mee. Maar ook de nieuwste aanwinst in de vorm van een wachthuisje, wordt één van de pronkstukken van de expositie.” laat locatiemanager Roelof van Gelderen weten. Ook zandzakken en een heuse slagboom zullen in november op het terrein van de BB Bunker te vinden zijn. De marine verzorgde het transport van het 300 kilo zware wachthuisje. De bezoekers zullen in november dus echt het checkpoint moeten passeren om de expositie in de bunker te kunnen bewonderen.