Heerenveen oppermachtig op Hegemer Mar bij Woudsend

Met nog drie wedstrijden te gaan in de tweede week van het SKS-kampioenschap 2019 liggen er nog vijf skûtsjes op koers voor de eindzege voor achter de blauwe kampioenswimpel na afloop in Sneek.

Doarp Grou start deze week op pol position maar voelt de hete adem in de nek van Lemmer, Heerenveen, Huizum en Akkrum die binnen de tien punten volgen. Heerenveen was op De Fluezen oppermachtig en neemt de koppositie over van Grou.

Grote pechvogel van afgelopen week is het skûtsje van Akkrum. Schipper Pieter Meeter kreeg op een dag twee keer veertien strafpunten aan zijn broek vanachter de jury tafel. Zonder deze straf zou Akkrum normaliter de koppositie hebben ingenomen. Staat nu vijfde maar heeft nog altijd uitzicht op een podium plaats.

De zenuwen om goed uit de start te komen was een aantal schippers te machtig en veroorzaakten een massale valse start. Doarp Huzum was bij de tweede start een tel te vroeg en moest opnieuw starten maar zou een prima wedstrijd zeilen en eindigen in de middenmoot. Heerenveen, de nummer drie van het klassement had een pikstart en rondde als eerste de bovenste ton. De Halve Maan van Drachten voor Earnewâld en Leeuwarden volgde knap als vierde.

Lemmer bleef vijf plekjes voor op Grou dat door Joure werd weg gezeild. Na een eerste rondje was al wel duidelijk dat op de woelige baren van De HegemerMar bij Woudsend het tussenklassement overhoop zou gaan. Grou hees de groene vlag en erkende schuld na een situatie met het skûtsje van Joure. Met al veertien punten aftrek aan de broek betekende het wel dat Grou in het klassement wordt teruggeworpen.

Willem Zwaga met De Rienk Ulbesz van Leeuwarden voelde zich als een vis in het water met deze harde wind en passeerde Earnewâld. Doarp Huzum spoot na een grote achterstand steeds meer naar voren en passeerde Woudsend, Langweer, Sneek, Akkrum, Drachten en Earnewâld. Koploper Heerenveen lag echter een lichtjaar voor en sleepte een kopgroep van vijf skûtsjes – De Halve Maan, Lemmer, Leeuwarden, Earnewâld, die door Joure werd verdrongen, – onbedreigd mee naar de finish. Titelverdediger Doarp Grou deed prima zaken en rukte nog op naar een vijfde plaats. Schipper Douwe Visser trok de groene vlag om zijn fout toe te geven maar mag vanavond in ‘het zweethokje’ van de protestkamer, het regende op De Fluezen rode protest vlagjes, hopen op clementie.

Heerenveen met schipper Sytze Brouwer behaalde op Woudsend na Terhorne zijn tweede dagzege en neemt de koppositie over van Doarp Grou met Douwe Visser.

Voorlopige dag uitslag:
1. Heerenveen
2. De Halve Maan Drachten
3. Leeuwarden
4. Lemmer
5. Grou
8. Huizum

Het klassement volgt later nadat alle protesten zijn behandeld. Na de zondag rust is er morgen, dinsdag 6 augustus, een echte rustdag.

BRON: OMROEP LEO