strandje grou

Geen bacteriën of blauwalg gevonden in zwemwater Blikpôle Grou – Norovirus boosdoener

Grou – Afgelopen week leek het er op dat verschillende zwemmers ziek waren geworden na een duik bij de Blikpôle in Grou. Naar nu blijkt zijn er bij de eerste controle van het zwemwater geen bacteriën of schadelijke algen zijn gevonden die de ziekteverschijnselen zouden kunnen verklaren. Volgens de GGD is het Norovirus de boosdoener.

De eerdere vermoedens van slecht zwemwater ontstonden toen op de basisscholen verschillende kinderen buikgriep kregen. Een aantal daarvan had ook bij het strandje van het Zeilcentrum Grou gezwommen. Een vermoeden en uitspraak van stichting Zeilcentrum Grou dat controle en een werkend afzuigsysteem de besmetting had kunnen voorkomen, blijkt na dit gemeentelijk onderzoek, niet waar te zijn, omdat er geen sprake is van vervuild water. Naar nu blijkt is het Norovirus de boosdoener, zo laat de GGD vandaag weten. Het virus is besmettelijk en wordt vaak overgedragen via overgeven of ontlasting. Waarschijnlijk is het virus wel tijdens het zwemmen overgedragen.


Duitse toerist is blij dat hij veilig kan zwemmen bij Blikpôle Grou. Foto: Press4All

Om aan alle onzekerheid een eind te maken gaat de gemeente Leeuwarden deze week nog een tweede controle uitvoeren. Op basis van de uitkomsten van dit aanvullend onderzoek zal de gemeente beslissen of het negatief zwemadvies kan worden opgeheven.

Gemeentewoordvoerder Rob Leemhuis laat vandaag in het Friesch Dagblad weten dat alle waarden waarop werd gecontroleerd onder de norm waren. Maandag werd een nieuw monster genomen, waarvan de uitslag komende donderdag bekend zal zijn.