Reduzumers redden torentje Nij Friesmahiem Grou van de sloop

Grou – Het hield de gemoederen in Grou flink bezig dat het torentje van het oude Friesmahiem – nu bekend als Nij Friesmahiem – mogelijk gesloopt zou worden. De Grouster Lyda Veldstra liep begin april langs het torentje en startte vervolgens via Grousters.nl en Dorpsbelang Grou een reddingsactie. Afgelopen weekend haalde de familie Stapensea uit Reduzum het torentje uit Grou en redde het zo van de sloopkogel.

Vandaag meldde Lyda Veldstra dat het torentje van de ondergang is gered. Gerrit Jan en Ingrid Stapensea uit Reduzum hebben zich over het markante torentje met uurwerk ontfermd.

Redding Tuorke Nij Friesmahiem. Video: Familie Stapensea

Het was nog een hele operatie om het tuorke verplaatst te krijgen. Met behulp van een trekker en grote aanhangwagen lukte het uiteindelijk toch. Het torentje stond een tijdlang te verpauperen bij het terrein van het nieuw te realiseren woongebied Wetterfront. “De projectontwikkelaar liet mij weten dat indien er geen belangstellenden voor zijn het torentje gesloopt gaat worden”, vertelt Lyda Veldstra. Gelukkig is het nu dus van de ondergang gered.

Ingrid Stapensea heeft zich al flink in de geschiedenis van het historische bouwwerkje verdiept. “Het heeft er ooit wel anders uitgezien, het had een meer uitlopende onderkant, zodat het goed op het dak aansloot.” De Reduzumers willen de spits weer helemaal in oude glorie herstellen. “En we zijn ook van plan om het uurwerk te restaureren, zodat het weer de juiste tijd aangeeft.” De videobeelden en foto bij deze reportage zijn beschikbaar gesteld door Ingrid Stapensea.

Historische foto van het oude Friesmahiem met het torentje.