Brandweer Grou en Fryslân uitgerust met nieuwe voer- en vaartuigen

De brandweer van Grou heeft samen met in totaal tien Friese brandweerposten vanochtend nieuw materieel in ontvangst genomen. Het gaat hierbij om de oppervlakteteams (OVRT), die actief zijn in waterrijke gebieden van Friesland. De teams uit onder andere Grou, Lemmer, Burgum, Wolvega en Balk kregen zaterdag hun nieuwe vaar- en voertuigen zodat ze bij calamiteiten hun werk nog professioneler kunnen uitvoeren.

Teamleider Jaap-Jan van der Meer uit Grou was zichtbaar blij dat hij de nieuwe wagen in ontvangst mocht nemen. Met drie brandweerauto’s een haakarm en een vaartuig kan het korps in Grou optimaal functioneren in de waterrijke omgeving van Grou.

Ploegleider brandweer Grou – Jaap Jan van der Meer (rechts) voor de nieuwe brandweerwagen.

Teamleider Van der Meer: “We bestrijken samen met OVRT-Burgum de gehele gemeente Leeuwarden. Ons team is inzetbaar bij grote en kleine incidenten. Dat kan een brand zijn of hulp bij een hartaanval of een plotse bevalling. Dan komen wij in actie als de hulpbehoevende niet over de weg bereikbaar is.” De brandweer van Grou had al een eigen vaartuig die voor eigen bluswater kan zorgen. Zo kwamen ze twee jaar geleden in actie tijdens de grote brand bij restaurant Trije Hûs op een eiland nabij Grou.

Presentatie nieuwe brandweerwagen Grou in Sneek. Video: Press4All

Ook oud-inwoner van Grou regiocommandant Wim Kleinhuis liet weten dat hij enorm blij is met de aanwinsten voor brandweer Fryslân. Uit eigen ervaring weet hij hoe belangrijk het is dat de brandweer op het water snel ter plaatse moet zijn. Wim Kleinhuis: “Ik denk dat de burger van Friesland de grote winnaar is. Omdat we op een prachtige en stevige manier kunnen uitrukken.”

Projectleider aanschaf materieel Piet van der Vlist zorgde er samen met de teams voor dat er een uitgelezen selectie aan reddingsmateriaal in de auto’s zit.  Het gaat hierbij om AED-koffers, drijvers, flippers, reddingslijnen en ladders. “De oppervlakteteams blijven boven water. Het gaat om hulpvragers of drenkelingen die zichtbaar zijn bij of in het water.” Voor zoek- en reddingsactiviteiten onder water zijn speciale duikteams. In 2018 zijn de ORVT’s in Fryslân veertig keer in actie gekomen. Voor toeristen, zeilers en de recreatievaart is het een geruststellende gedachte dat de brandweer in Grou met goed materiaal snel te hulp kan schieten.