roeisloeprace

Sloepen met app te volgen bij 21e roeisloepenrace in Grou

Grou – Het belooft op zaterdag 11 mei een mooie en drukke dag te worden tijdens de 21e editie van de Grouster Roeisloepenrace. Al 87 teams hebben zich ingeschreven voor deze titanenstrijd in de wateren rondom Grou. Het startschot zal deze keer worden gegeven door wethouder Hilde Tjeerdema van de gemeente Leeuwarden.

De Grouster Roeisloepenrace wordt altijd gezien als de generale repetitie voor de Harlingen-Terschelling Race, die dit jaar op 31 mei voor de 45ste keer wordt geroeid. De wedstrijd in Grou onderscheidt zich van andere wedstrijden door de diversiteit van het parcours. Dit vergt een grote flexibiliteit van zowel roeiers als stuurlieden. Diep, ondiep water, sloten, kanalen, meren, bruggen, sluizen, luwte, voor- en tegenwind, beroeps-, en recreatievaart, met al deze elementen krijgen de deelnemers te maken. Alles bij elkaar met de fantastische natuurgebieden zijn bepalend voor de populariteit van deze race.

De strijd der roeigiganten tijdens de jubileumeditie van 2018. Foto: Jan Jansen

Wisselbeker

Extra spannend is het voor de kampioenen van de afgelopen twee jaren. Zowel de dames van Pulp Fiction als de heren van de Grutte Bear kunnen de wisselprijs van de kampioenen voor de derde keer achter elkaar winnen. Lukt dat, dan mogen ze deze fraaie trofee houden.

Vanaf acht uur in de ochtend worden de sloepen in het water gehesen. Zoals gebruikelijk is de start exact op de klok van 12:00 uur in de Oude Grou voor het terras van Oer’t Hout.

Roeirace App

Tijdens de race wordt er gebruik gemaakt van een nieuwe Grouster Roeirace app. Apps zijn natuurlijk niet nieuw. maar binnen de roeiwereld is de organisatie in Grou de eerste die er gebruik van maakt. Met deze app die zowel geschikt is voor Apple als Android kunnen de deelnemers en toeschouwers met track-and-trace zien op welke positie van de route de sloepen varen en hoe snel ze gaan. De App is vanaf woensdag 1 mei te downloaden.

Bron & Foto: Jan Jansen met toestemming overgenomen van  Stichting Roeisloepenrace Grou