125-jarig Statenjacht Friso viert jubileumfeest in Grou

Grou – Het Statenjacht Friso bestaat dit jaar 125 jaar. Een jubileum dat volop gevierd gaat worden in 2019. De provincie Fryslân organiseert een reeks activiteiten in het kader van het jubileum van het platbodemjacht, dat nu 65 jaar in bezit is van de provincie en dienst doet als Statenjacht.

Eén van de hoogtepunten staat 25 mei op de agenda. Dan is er een jubileumprogramma in Grou. Er zal dan een grote vlootschouw plaats vinden met zestig andere rond- en platbodemjachten.

Eerst is Het Statenjacht Friso te zien op Boot Holland, de watersportbeurs in het WTC Expo te Leeuwarden. Deze wordt gehouden van 8 tot en met 13 februari 2019. Verder is er vanaf 26 april een expositie in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek.


De Commissarisboeier “Friso” in 1902, sinds 1953 Statenjacht van Friesland.
Foto: rechtenvrij Wikipedia.

Het Statenjacht is gebouwd in 1893 in opdracht van baron Van Harinxma thoe Slooten. Bouwer was de scheepswerf Eeltsje Holtrop van der Zee uit Joure. Op initiatief van de zeilvereniging Oostergo uit Grou en de Leeuwarder afdeling van de Nederlandse Maatschappij voor Industrie en Handel, werd het jacht in 1954 overgedragen aan de provincie.

Statenjacht Friso met vlag tijdens opening Súderburds Wiid nabij Grou. Foto: Press4All