OSG Sevenwolden Grou waarschuwt leerlingen tegen treinstunts

GROU – Een nieuw fenomeen duikt in Friesland de kop op waarbij veelal leerlingen van middelbare scholen last-minute het spoor oversteken bij een naderende intercity. Deze week werden leerlingen van OSG Sevenwolden in Grou en Heerenveen gewaarschuwd dit niet te meer doen.

Bij OSG Sevenwolden Heerenveen is onlangs een wijkagent op school geweest om te vertellen dat er momenteel leerlingen zijn die stunts uithalen bij het spoor. Het blijkt een kick te zijn om last-minute voor een trein langs te springen terwijl de slagbomen al gesloten zijn. De leerlingen van het OSG zijn hier deze week door de leiding van de school over gewaarschuwd. De politie zal de komende tijd extra bij de spoorwegovergangen controleren. Bij constatering van strafbare feiten zullen hoge boetes worden uitgedeeld

Langs het spoor lopen is levensgevaarlijk en is een belangrijke oorzaak van vertragingen. Bijna 30% van alle treinvertragingen , zo’n drie en een half uur per dag, wordt veroorzaakt door mensen die onbevoegd op en langs het spoor lopen. In 2016 kreeg ProRail 3.105 meldingen van spoorlopers. Dat zijn er tweehonderd meer dan het voorgaande jaar. Dit zorgde er voor dat 16.359 treinen vertraging opliepen en ruim 1,6 miljoen reizigers te laat op hun bestemming arriveerden. Veruit de meeste ongelukken rondom het spoor gebeuren in de leeftijdsgroep onder de 21 jaar.