Ab Karreman winnaar schilderwedstrijd Kunststreken

GROU – Op vrijdag 12 mei is in Het Pand in Grou de prijsuitreiking gehouden van de 4e editie van KunstreKen, de schilderwedstrijd voor amateurschilders. Ab Karreman uit Nes werd door de vakjury als winnaar uitgeroepen. In totaal waren er 80 deelnemers, niet alleen afkomstig uit de provincie, maar zelfs uit Noorwegen.

Een deel van de werken was tentoongesteld bij de middenstand van Grou,  een ander  deel in Het Pand. Zo ontstond er een tijdelijke ‘kunstroute’  door het centrum van Grou. De werken  zijn beoordeeld door een vakjury onder voorzitterschap van kunstschilder Tjeerd Landman, bovendien was er een publieksjury.

Landman benadrukte nog eens wat een geweldig gebeuren KunstreKen is. “Want of je nou professioneel kunstschilder bent of amateur: het wegdromen tijdens het schilderen, het alleen bezig zijn met jou creatie en het samenstellen van jouw werkelijkheid, dat doet je tijd vergeten. We mogen dromen in ons eigen leven” , aldus Tjeerd Landman in zijn openingswoord.

De winnaars (vakjury) van 2017 zijn: 1e , Ab Karreman – Nes, 2e C. Zijlstra – Groningen, 3e mevr. Draaistra-Kooi – Gorredijk, 4e P. Dijkstra – Burgum en 5e  S. Veldstra – Reduzum. De publieksprijs is gewonnen door Karla Goos uit Akkrum.

De Tjeerd Landman wisselbokaal is uitgereikt aan mevrouw A. Stelling. Deze wisselprijs is beschikbaar gesteld door Tjeerd Landman als stimulans voor amateurschilders om hun creatieve en technisch niveau naar een hoger peil te brengen. De winnende werken blijven nog een maand te zien in het Pand.

Het Pand is vier jaar gelden gestart als tijdelijke expositieruimte voor amateurkunst in een leegstaand pand aan de Hoofdstraat in Grou. Kunstenaars  kregen een weekend lang een podium om hun kunst te tonen. De formule van Het  Pand is echter zo succesvol, dat het nu al voor het vierde jaar is geopend en een divers, wisselend. aanbod heeft van schilderijen, beeldhouwwerk, foto’s, sieraden, keramiek enz.

Volgend jaar bestaat het Pand 5 jaar en het plan is om dat  – mede in het kader van Culturele Hoofdstad 2018 – een bijzonder tintje te geven.