Veiling van 125-jarige boeier De Maartje in Grou

GROU – De historische boeier De Maartje wordt door veilingbedrijf BVA-Actons geveild. Op zaterdag 22 april zal het varend erfgoed in Grou aan de Muldyk 12 onder de hamer gaan. Het gaat hier om een liquidatieveiling.

In Grou wordt regelmatig met historische boeiers gevaren en dat levert prachtige pittoreske taferelen op. Veel van de prachtig gebouwde houten zeilschepen kennen een rijke historie. Zo ook boeier De Maartje die eigendom is van Stichting Behoud Boeier Maartje. De boeier werd in 1892 gebouwd op de E. Holtrop van der Zee-werf in Joure en ligt op dit ogenblik aangemeerd in Grou.

In 1951 kwam de “Maartje” in handen van de familie Van Waning. Er bestaat nog een foto van de boeier liggende in de Keizersgracht. Van Waning heeft een grote rol gespeeld als initiator achter de herleving van de belangstelling voor de ronde en platbodemjachten, met name zijn rol als secretaris van de Commissie Friese Ronde Jachten en daarna als eerste voorzitter van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten.

Vanzelfsprekend speelde de boeier “Maartje” in die eerste jaren bij alle zomerreünies van de stichting een rol, vanaf de eerste reunie in Grouw op 4 en 5 juli 1953 en zeker bij de waterspelen waarvoor haar eigenaar een grote voorliefde had.

Op zaterdag 22 april 2017 van 10:00 uur tot 12:00 uur kan aan de Muldyk 12 bezichtiging van dit bijzondere schip plaatsvinden. Aanmelden voor donderdag 20 april 12:00 uur.

Bron en citaten: https://www.ssrp.nl/stamboek/schepen/maartje