Sytske Rixt Zijlstra haakt aan bij realisatie allergrootste deken

GROU – De deken wordt gepresenteerd in 2018, in het jaar dat Leeuwarden-Fryslân de culturele hoofdstad van Europa is. Het staat voor veel meer dan een recordpoging, alle draadjes wol staan symbool voor verbindingen. Een verbinding die haakster Sytske Rixt Zijlstra uit Grou graag maakt.

Esmeralda de Vries en Monique van der Hoek zijn vanuit de Paletgroep de aanjagers van de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Met hun aanstekelijke enthousiasme hopen zij zo veel mogelijk burgers met het haakvirus te besmetten. En dat lijkt te lukken als het aan Sytske Rixt Zijlstra uit Grou ligt.

Tijdens de kerstmarkt van Noorderbreedte Friesma State in Grou ligt er een prachtig gekleurde deken over haar schoot. Zelf is ze ‘aangehaakt’ bij Haakcafé Grou. Tijdens de kerstmarkt heeft deze groep haaksters allemaal leuke spullen gemaakt voor de verkoop. “De opbrengst komt ten goede aan het Haakcafé zodat we weer nieuw garen kunnen kopen voor alle projecten waaronder die van de grootste deken”, aldus de fanatiek doorhakende Sytske Rixt van der Hoek.

In 2018 na de uitdaging van minimaal 10,000 dekens worden de dekens geschonken aan goede doelen die de dekens uitdelen aan mensen die ze nodig hebben. Het doel is de verbinding tussen mensen mogelijk te maken, het middel is ‘het (samen) haken” en het resultaat een deken.