Wilhelminapark blog: Dieren houden verbieden?

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil dierentuinen afschaffen. Voor kinderboerderijen moet er volgens haar een strenger regime komen. Nu valt ons Grouster park een beetje buiten de boot bij deze plannen; een dierentuin hebben we niet en het verschilt ook wezenlijk van een kinderboerderij. Toch voelt Sabine Vriesema zich als voorzitter van Stichting de Hoannepôle aangesproken door mevrouw Thieme.

Sabine Vriesema schrijft over het houden van dieren in gevangenschap:
”Al sinds 1969 worden dieren gehouden in het Wilhelminapark. En na bijna vijftig jaar zijn ze eigenlijk niet meer weg te denken. Want hoe mooi het park eerder ook was (en straks weer is!), de meeste bezoekers komen om dieren te zien. Kinderen verzinnen namen voor de geiten -meestal Vlekje, Witje, Meh-Meh of iets wat daar op lijkt- en kiezen hun lievelingsdier. Ze voelen een connectie met een dier. En dat is waar het mij in de basis om gaat. Als je ergens interesse voor hebt, wil je er meer over weten. En als je er meer van weet, kun je er naar handelen. Door interesse te wekken voor dieren, kunnen we hopelijk een bijdrage leveren aan een betere omgang met dieren. Het houden van dieren zorgt dat je op een ongedwongen manier in aanraking kunt komen met dieren. Haal je de mogelijkheid weg om ‘in het echt’ kennis te maken met de verscheidenheid aan dieren, dan haal je ook een mogelijkheid weg om de interesse te laten groeien.”

Verantwoorde keuzes
”Natuurlijk moet je je één ding afvragen; heiligt het doel de middelen? Dit hangt af van de diersoort en van het individuele dier. Waar het ene parkietje graag contact zoekt met mensen, verstopt de ander zich liever bij drukte. Op die behoefte moet je inspelen. In het Wilhelminapark proberen we zo goed mogelijk naar dieren te luisteren. Soms hoort daar de keuze bij om een dier(soort) niet langer te houden. Ook bij het fokken van dieren moet je keuzes maken: jonge konijnen wekken ontzettend veel interesse, maar als de asielen vol zitten met achtergelaten konijnen, heiligt het doel de middelen niet meer. Tegelijkertijd is er soms juist een mogelijkheid om dieren over te nemen van een overvol opvangcentrum.”

Meer weten…
Ooit weigerde een parkbezoeker een kakelvers eitje ‘omdat het uit een kip kwam’. Misschien had ‘ie liever iets anders, want hoeveel eieren leggen de konijnen eigenlijk? De hertenbok, die met het gewei, zal nooit zwanger raken. De cavia’s zullen nooit marmotten worden en de kauwen zijn geen kraaien. En zolang mensen de spechten niet weten te vinden, denk ik dat we nog veel meer interesse bij mensen moeten gaan creëren voor dieren…