Vluchteling Safwan Saab: ”Grou is mijn thuis geworden”

GROU – Safwan Saab (28) is een Syrische vluchteling die zijn veiligheid in Nederland heeft gevonden. Zijn voormalige woonplaats As-Suwayda in Syrië, wordt door de oorlog hard getroffen. ”Ik had twee keuzes: Een oorlog vechten zonder einde of vluchten naar Europa. Ik kan niemand doden, dus blijven was geen optie”. Inmiddels heeft Safwan zijn nieuwe thuis in het Friese dorpje Grou gevonden. 

De jongste broer en moeder van Safwan zijn samen het land uitgevlucht. Met paspoort konden ze hun veiligheid in Saoedi-Arabië vinden. In Syrië zit momenteel nog één broer ondergedoken. Met deze broer heeft Safwan regelmatig telefonisch contact. ”Iedere dag moet hij vrezen voor zijn leven. Dagelijks zijn er bomaanslagen. ISIS richt veel schade aan in As-Suwayda omdat hier veel christenen wonen”, vertelt Safwan.

Op de vraag wat er met zijn vader is gebeurd, begint zijn hand te trillen. Hij grijpt zijn mobiel om met behulp van een vertaalmachine zijn verhaal te doen. Zo wordt duidelijk dat zijn vader middenin de oorlog ernstig ziek was. Door een mislukte operatie in het ziekenhuis overleed hij. ”Voor mij was het overlijden van mijn vader doorslaggevend om het land uit te vluchten. Dit is momenteel geen land om een goed bestaan op te bouwen”, zegt Safwan.

Samen met 67 mensen maakte Safwan de oversteek naar Europa in een gammel bootje. Op zijn reis heeft hij de landen Griekenland, Slovenië, Oostenrijk en Duitsland gepasseerd. Om in Nederland te komen moest Safwan ruim 3000 kilometer afleggen. ”Dit heb ik grotendeels te voet gedaan, dat doe je niet zomaar”, vertelt hij.

Warm welkom
Eenmaal in Nederland aangekomen werd Safwan al snel overgeplaatst naar het Friese dorpje Grou. Hier werd hij opgevangen samen met 200 andere vluchtelingen. Aanvankelijk zouden ze hier maximaal zes dagen in het Waterhostel Oer ’t  Hout verblijven, maar dit werd al gauw verlengd tot vijf maanden.  Safwan ontmoette hier vrijwilligster Monique Jonker. ”Door Monique en werd ik met open armen ontvangen. Zij helpt mij met alles en laat me voelen als familie”, vertelt Safwan. Iedere week komt hij bij Monique en haar man thuis om aan de keukentafel Nederlands te leren.

Op de vraag wat Safwan vindt van Grou, begint hij te glimlachen: ”Sint Piter, ik heb geen idee waar het feest over gaat, maar ik vind het echt fantastisch. De cultuur en mensen zijn hier heel bijzonder”. Safwan wil zo snel mogelijk inburgeren en probeert zoveel mogelijk onder de mensen te komen.

Om onder de mensen te komen heeft Safwan meegedaan aan de Merenloop in Grou. ”Na de Merenloop waren zijn schoenen helemaal versleten”, vertelt Monique. De plaatselijke dierenwinkel Jan en Japke hoorden dit en heeft Safwan nieuwe schoenen geschonken. Inmiddels is Safwan gedwongen overgeplaatst naar het Groningse Kolham. Dit, omdat de tijdelijke opvang in Grou eind april afloopt. ”Ik ben iedereen in Grou heel erg dankbaar. De schoenen zal ik met een goed aandenken aan Grou gaan dragen”. Safwan hoopt een verblijfsvergunning te krijgen en wil dan heel graag in Grou gaan wonen.

 

Vluchtelingen Grou

Monique en haar man Dicky Jonker samen met Safwan